مواد اولیه قابل مصرف در حین قالب گیری
برداشتن اضافههای قطعه در حین قالبگیری و پرداختکاری آن
مواد اولیه قابل مصرف در حین قالب گیری: چنانچه بتوان اضافههای قطعه را در حین قالبگیری و تا زمانی که قطعه به طور کامل پخت نشده (حالت سبز) از آن جدا نمود زمان زیادی از تولید قطعه صرفهجویی خواهد شد. این عمل را میتوان با استفاده از تیغ و با قیچی که بهصورت عمود بر سطح قطعه قرار داده میشود انجام داد. باید دقت کرد. در حین انجام این عمل خود قطعه از قالب جدا نگردد. برای انجام این کار میتوان از لبههای قالب بهعنوان یک راهنمای برش استفاده کرد و برای این منظور هم میتوان لبههای قالب را تقویت نمود. قطعه GRP که کاملاً پخت شده باشد را نمیتوان بهراحتی برشکاری با ماشینکاری کرد کمااینکه انجام این کار با ابزار فلزی بهسرعت موجب کندشدن آنها میگردد. ازاینرو توصیه میشود از ابزار مخصوص براده برداری و صفحات پوست برای این کار استفاده شود. برای انجام کارهای ماشینکاری نیز بهتر است از ابزار فولادی با تیغچه کاربید استفاده کرد. ضمناً میتوان از ابزار دستی برقی برای برشکاری مثل اره برقی بالاخص چنانچه نوع اره آن پیشرفته باشد استفاده کرد.
سوراخکاری تا قطر حدود ۱۰ میلیمتر را میتوان با متدهای کاربید انجام داد. برای سوارکاری در سایزهای بزرگتر بهتر است بهجای دریل و مته از ابزار برشی استفاده کرد برای جلوگیری از ایجاد ترک بر روی قطعه بایست کمترین میزان فشار ممکن را بر مته وارد کرد و نیز توصیه میگردد سوراخکاری از سمت پوشش ژلی قطعه شروع شده و به پشت قطعه ختم گردد. ضمناً جهت جلوگیری از پلیسه کردن قطعه توصیه میشود یک قطعه چوب در پشت محل سوراخکاری قرار داده شود. پیش از انجام هرگونه پرداختکاری بر روی قطعه بهتر است از پخت شدن کامل پوشش زلی آن اطمینان حاصل کرد. ضمناً قبل از آغاز پرداختکاری توصیه میشود در مورد قطعاتی که پوشش ژلی رنگی داشته و رنگکاری مجدد نیز نیاز ندارند ابتدا جداکننده قالب از سطح پوشش ژلی کاملاً برداشته شود. پس از شستن جداکننده از روی سطح قطعه میتوان نسبت به پرداخت سطح با هرگونه عملیات مشابه اقدام نمود.
چنانچه نیاز باشد که قطعه پس از تولید رنگ شود مخصوصاً بایست دقت شود که هرگونه علائم و آثار جداکننده ابتدا از روی آن برداشته شود جدا کنندههای بر پایه فیلم PVA را میتوان بهراحتی با آب و صابون گرم از روی قالب پاک کرد. در شرایطی که از جدا کنندههای بر پایه واکس و یا سیلیکون استفاده گردیده بهتر است جهت سهولت کار از کاغذ نرم سمباده خشک و یا تر جهت برداشتن آنها از قطعه استفاده نمود. البته بهتر این است که در شرایطی که میدانیم قطعه بایست بعد از تولید رنگ شود ازاینگونه جداکنندهها استفاده نشود با لااقل صرفاً بهعنوان لایه اولیه استفاده نمود
امروزه میتوان از کارخانههای معتبر رنگسازی آستریهایی را تهیه کرد که بتوان بر روی سطوح GRP حتی بدون زیرکاری سطح آنها نیز استفاده نمود که توصیه میگردد برای سطح نهایی باکیفیت بالا حتماً از آنها استفاده نشود در صورت عدم زیرکاری توصیه میشود سطح قطعه حتماً تمیز و خشک باشد. چنانچه اجباراً بایست از رنگهای معمولی استفاده نمود توصیه این است که حتماً قبل از اعمال رنگ سطح موردنظر با کاغذ سمباده نرم زیرکاری شود.
از بسیاری از رنگها میتوان برای رنگآمیزی قطعات GRP استفاده نمود. در صورت استفاده از رنگهای کورهای توصیه میشود قطعه GRP ابتدا در ۸۰ درجه سانتیگراد پخت تکمیلی شود. برای مواردی که رنگ از نوع کورهای نیست نیازی به تکمیل نمودن پخت قطعه از قبل نمیباشد. از اکثر رنگهای سلولزی نیز میتوان برای رنگآمیزی قطعات GRP استفاده نمود لیکن بایست دقت کرد. رزین قطعه موردنظر کاملاً پخت شده باشد تا از تخریب قطعه توسط حلالهای موجود در این رنگها جلوگیری شود. در ادامه با سایت فایبرگلاس نوین همراه باشید.
پیشنهاد می کنیم مقاله کامپوزیت پلیمری را در سایت فایبرگلاس نوین مطالعه کنید.
مواد اولیه قابل مصرف در حین قالب گیری؛ مواد اولیه قابل مصرف
- رزین همه انواع پلیاسترها، اپوکسیها، وینیل استرها، فنولیکها و…
- الیاف همه انواع موجود اگرچه نوع سنگین پارچه آرامید بهسختی با روش دستی خیس میشوند.
- مغزیها: همه انواع موجود
مزایا و معایب
مزایای اصلی:
- برای سالیان متمادی به طور گستردهای استفاده شده است.
- فوائد سادهای برای آموختن دارد.
- ابزارآلات ارزان قیمتی موردنیاز است چنانچه از رزینهای پخت شونده در درجه حرارت محیط (۲۵ درجه سانتیگراد) استفاده شود.
- دامنه وسیعی از مواد اولیه مصرفی و تأمینکنندگان جهت این شیوه وجود دارد.
- نسبت به روش پاششی از الیاف بلندتر استفاده شده و نیز درصد الیاف به رزین بالاتر است. این مورد باتوجهبه قابلیت کنترل نسبت رزین و الیاف در فرایندهای جدید پاشش قابلبحث است.
معایب اصلی:
1- مهارتهای فردی نقش تعیینکنندهای در صحت مخلوطکردن رزین درصد مصرف رزین در چند لایی و کیفیت چند لایی حاصله دارد. درصد پایین رزین معمولاً بدون باقیگذاردن حبابهای زیاد هوا در بین لایهها و خیس نشدن بعضی قسمتهای تقویتکننده به دست خواهد آمد.
2- در هنگام سروکار داشتن با رزینها مواظبت از سلامتی و ایمنی باید موردتوجه قرار گیرد. رزینهای چند لایی دستی با گرانروی پایینتر حاصل از استایرین زیاده پتانسیل زبانآوری بیشتری نسبت به رزینهای با گرانروی بالاتر دارند گرانروی پایینتر رزین حاصل از استایرین زیاد بدین معنی است که آنها بهتر میتوانند به منسوجات لباس نفوذ کنند. کاهش میزان غلظت استایرن متصاعد شده در هوا جهت رسیدن به حد مجاز قانونی در استفاده از پلیاسترها و وینیل استرها بدون سیستمهای تهویه گرانقیمت به طور فزایندهای مشکل گردیده است. ازآنجاییکه برای قابلاستفاده شدن رزین در روش دستی میبایست گرانروی آن پایین باشد و چون برای حصول این امر آن را با درصد بالایی از استایرین رقیق میکنند؛ لذا معمولاً خواص حرارتی و مکانیکی اینگونه رزینها کاهش پیدا خواهد کرد.
کاربردهای معمول
کیوسها، قطعات خودرو قطعات تزیینی قایقها قطعات معماری ساختمانی و بسیاری از مصارف
دیدگاهتان را بنویسید