کاربرد کامپوزیت

کاربرد کامپوزیت: کامپوزیتها ترکیبی از دو یا چند عنصر، نوعی ماده مرکب با اعضای متغیر هستند. در این ترکیب یکی از اعضا در نقش زمینه و دیگری در نقش تقویتکننده هستند. کامپوزیتها یکی از پرکاربردترین مواد در صنایع مختلف هستند. قدمت کامپوزیت به 1500 سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد و از اولین کامپوزیتها میتوان به کاه گل یا مواد مومیایی اشاره کرد. دیوارهای کاهگلی نشاندهنده علم بر وجود کامپوزیت در ایام قدیم است، این یعنی بشر علم به این داشته است که بخواهد از ترکیب کاه و گل مادهای به اسم کاهگل با خاصیتی کاملاً متفاوت نسبت به مواد اولیه تولید کند. کامپوزیتها در صنایع مختلفی همچون صنایع ساختمانی، زمینههای فلزی، صنایع پزشکی، صنایع خودروسازی، صنایع هوافضا و غیره کاربردهای گستردهای دارند. در این مقاله از سایت فایبر گلاس نوین به همراه هم برخی از مهمترین کاربردهای کامپوزیت را بررسی میکنیم شما می توانید کامپوزیت پلیمري را در این صفحه مشاهده کنید، با ما همراه باشید.
کامپوزیت در صنعت ساختمانی
در صنعت ساختمانسازی قدیمی میزان استفاده از مواد طبیعی درصد بالاتری داشت؛ ولی با پیشرفت علم و توسعه تکنولوژی انسانها با استفاده از مواد طبیعی به ترکیباتی با خواص متفاوت و استحکام و دسترسی مناسبتری دست پیدا کردند که جایگزینی آهن در ساختار خانهها بهجای چوب از نمونههای این موارد است. علاوه بر ترکیب مستحکم و مقاومی که در کامپوزیتها وجود دارد، قیمت مناسب و مقرون به صرفهٔ آنها نسبت به مواد خام اولیه نیز از جمله دلایل رویآوردن فعالان صنعت ساختمانسازی به این ماده مرکب است. در دنیای مدرن کامپوزیتها جایگزین خوبی برای سوختهای فسیلی و منابع طبیعی در معرض انقراض هستند. همچنین کامپوزیتها ترکیباتی کاهشش وزن یافته نسبت به مواد و مصالح اولیه مصرفی در ساختمانسازی محسوب میشوند. این ترکیبات علاوه بر استحکام بالایی که دارند در برابر خوردگی و رطوبت نیز مقاوم هستند، همچنین قابلیت تحمل ضربه و فشار در آنها باعث شده فرودهی و انعطافپذیری نسبتاً خوبی داشته باشند.
از جمله کاربردهای مستقیم کامپوزیت در ساختمانسازی برای ساخت انواع سازههای ساختمانی مثل میزگرد و خرپا و… است. در و پنجره، سقف کاذب و انواع سرویسهای خانه شما نیز با کامپوزیتها بهعنوان مواد اولیه ساخته شده است.
کامپوزیت در پزشکی
از جمله عوامل آسانشدن روشهای درمانی در دندانپزشکی استفاده از کامپوزیتهاست. بیشترین استفاده کامپوزیتها در دندانپزشکی، زیبایی و روکش دندانهاست. از دلایل استفاده گسترده کامپوزیت در دندانپزشکی میتوان به مواردی همچون کاهش زمان آمادهسازی در طول درمان، ایمنی و سلامت بالاتر، هزینههای کمتر نسبت به روشهای سنتی درمان و زیبایی و منحصربهفردی اشاره کرد.
از جمله کاربرد کامپوزیت در دندانپزشکی: استفاده در ترمیم تاجهای دندان و ترمیم پلهای دندانی، روکش دندان و زیبایی
آیا شما تجربهای از استفاده کامپوزیت هنگام مراجعههای درمانی دهان و دندان خود داشتهاید؟
کامپوزیت در خودروسازی و هوافضا
هوافضا
یکی از مهمترین فاکتورها در صنایع هوافضا وزن اجسام است. یکی از مهمترین دلایل رشد چشمگیر استفاده از کامپوزیتها در صنایع هوافضا وزن پایین این مواد مرکب است. معمولاً در ساخت ستونهای هواپیما و آنتنهای آن از کامپوزیتها استفاده میشود. از جمله کاربرد کامپوزیت در صنعت هوافضا میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- استفاده از کامپوزیتهای زمینه فلزی بر پایه مس در ساخت محفظه احتراق، راکت وسایل فضایی و مبدلهای حرارتی
- ساخت تیوپها با استفاده از کامپوزیتهای زمینه فلزی بر پایه آهن
- ساخت تیغه و دیسکها با استفاده از کامپوزیتهای زمینه فلزی بر پایه نیکل_تیتانیوم
- ساخت محفظه و پمپ و ماهواره و غیره با استفاده از پرکاربردترین کامپوزیت زمینه فلزی بر پایه آلومینیوم
خودروسازی
کامپوزیتهای به کار برده شده در صنعت خودروسازی، زمینه فلزی هستند. از جمله کاربرد کامپوزیت زمینه فلزی در صنعت خودروسازی برای ساخت پیستون موتور، آستر سیلندر، اجزای ترمز و… است.
کامپوزیت در ورزش
همانند سایر کاربرد کامپوزیت ها در وسایل ورزشی نیز یکی از دلایل رویآوری سمت کامپوزیتها، کاهش وزن است. مسابقات فرمول یک، یکی از اولین فعالیتهای ورزشی با استفاده از کامپوزیت است. از جمله دلایل استفاده از کامپوزیت در این ورزش، جذب انرژی بالا و وزن کم و حفاظت در برابر فشار تصادفات اتومبیل است.
از دیگر کاربردهای شناخته شده کامپوزیتها به دلیل سفت و سبک بودن قابها در دوچرخههای کربنی است. در دیگر ورزشهای تفریحی نیز بهوضوح میتوان کاربرد گستردهای از کامپوزیت را مشاهده نمود.
ویژگیهای کامپوزیتها
بهتر است برای کاربرد صحیح کامپوزیتها ابتدا با ویژگیهای آنها آشنا باشید:
- چگالی یا وزن کامپوزیت
- مقاومت کامپوزیت در برابر خوردگی
- مقاومت مکانیکی و الکتریکی کامپوزیت
- هدایت حرارتی محصولات کامپوزیتی
- قیمت مناسب کامپوزیت
دستهبندی کامپوزیتها
کامپوزیتها در چهار دسته تقسیمبندی میشوند:
- دستهبندی از دیدگاه زیستی
- دستهبندی از لحاظ فاز زمینه
- دستهبندی از لحاظ نوع تقویتکننده
- دسته کامپوزیتهای سبز
نتیجه گیری
کامپوزیتها سومین گروه از مواد پلیمری هستند و با کاربردهای گسترده و خاصیتهای جالبی که دارند از جمله مواد پرکاربرد و پرارزش در صنایع گوناگون محسوب میشوند. انواع کامپوزیتها با ویژگیهای مناسبی که برای هر نوع از آنها وجود دارد در صنایع مختلف به شکل منحصربهفردی کاربرد دارند. باتوجهبه گسترش تکنولوژی و زندگی در دنیای مدرن، شناخت کامپوزیتها و ویژگیهای آنها برای بهترین نوع استفاده از آنها در صنایع مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. شما در زندگی روزمره خود چه کاربردی از انواع کامپوزیتها را مشاهده میکنید؟
منبع: wikipedia.org
دیدگاهتان را بنویسید