لایهگذاری پاششی

لایهگذاری پاششی: لایهگذاری پاششی: به علت فراگیر بودن فرایند فوق در این بخش نیز توضیحات بیشتری بیان شده است. در ادامه با سایت فایبرگلاس نوین همراه باشید. پیشنهاد می کنیم مقاله کامپوزیت پلیمری را در سایت فایبرگلاس نوین مطالعه کنید.
اصول پاشش
فرایند پاشش پوشش ژلی و لایهگذاری پاششی نسبت به اعمال دستی پوشش ژلی و لایهگذاری دستی از سرعت و دقت بیشتری برخوردار بوده و به نیروی کار کمتری نیاز دارند. در فرایند پاشش پوشش ژلی پوششهای ژلی حاوی شتابدهنده درون تفنگ پاشش یا خارج از آن با فعالکننده به نسبت از پیش تعیین شده مخلوط شده و به سطح قالب پاشیده میشود و پخت پوشش ژلی در درجه حرارت اتاق روی سطح قالب صورت میگیرد.
در فرایند لایهگذاری، پاششی یک یا چند رشته نیمتاب از جنس الیاف شیشه به داخل یک بخش تکه کننده روی تفنگ باشش هدایت شده و پس از تکهتکهشدن به داخل جریان رزین مخلوط شده با فعالکننده داخل شده و همراه آن به سطح قالب پاشیده میشود. در این فرایند نیز اختلاط رزین و فعالکننده در دو حالت در داخل تفنگ پاشش با خارج از آن صورت میگیرد.
پس از پاشش هر لایه رزین همراه با الیاف معمولاً از غلتک برای خارجکردن حبابهای هوای محبوس شده استفاده شده و لایههای بعدی بهصورت عمود بر هم تا رسیدن به ضخامت موردنظر اضافه میگردند.
تجهیزات جانبی موردنیاز برای کاربرد دستگاههای پاشش
برای استفاده صحیح و ایمن از دستگاههای پاشش درنظرگرفتن مایحتاج ابتدایی ذیل در محیط کار الزامی است.
-۱ درنظرگرفتن اتاقکهای ویژه با سیستم تهویه مناسب برای پاشش پوشش ژلی روی سطح قالب اندازه این اتاقک و شدت جریان هوا برای ایجاد تهویه مناسب بستگی به ابعاد قطعات تولیدی و حجم تولید موردنظر دارد.
۲- کمپرسور و خطوط انتقال هوای فشرده نیروی محرکه برای دستگاههای پاشش توسط هوای فشرده تولید شده بهوسیله یک کمپرسور تأمین میشود این هوای فشرده پمپ مربوط به رزین یا پوشش ژلی و همچنین پمپ فعالکننده را بکار میاندازد و علاوهبرآن در دستگاه پاشش رزین و الیاف شیشه در بخش تکه کننده الیاف برای گرداندن غلتک حاوی تیغههای برش بکار میرود. در نتیجه فشار و حجم هوای موردنیاز در دستگاههای لایهگذاری باشتی نسبت به دستگاههای پاشش پوشش ژلی بیشتر است.
مشخصات کمپرسور شامل فشار و حجم خروجی هوای فشرده باید باتوجهبه مشخصات دستگاه پاشش انتخاب شوند. کمپرسور باید حتیالامکان در نزدیک دستگاه پاشش قرار گرفته و طول شلنگ انتقال هوای فشرده بین آن و دستگاه باشش از ۱۰ متر بیشتر نباشد. همچنین قطر شلنگهای انتقال هوا باید بهاندازه کافی بسته به مشخصات دستگاه پاشش بزرگ باشد تا توانایی انتقال حجم موردنیاز هوا را در فشار موردنظر به دستگاه داشته باشند.
نکته مهم دیگر لزوم هاری بودن هوای تغذیه شده به دستگاه از روغن و رطوبت است که با قراردادن رطوبتگیر و روغنگیر در مسیر خروجی ماشین هوا میسر است.
روند تکامل در فرایند پاشش
اولین تفنگهای پاشش با نام ذرهای کننده بهوسیله هوا بر اساس استفاده از هوا برای خارجکردن رزین یا پوشش ژلی از داخل تفنگ و پاشش آن طراحی شده بود و مواد در تماس مستقیم با جریان هوایی با فشار psi ۶۰-۹۰ قرار داشتند.
نمونهای از این تفنگها تفنگ پاشش ظرف دار بود تفنگهای ذرهای کننده بهوسیله هوا به افزایش سرعت تولید کمک میکردند؛ ولی کارایی انتقال آنها کافی نبود کارایی انتقال به نسبت مقدار مادهای که پس از خروج از تفنگ روی سطح قالب مینشیند به مقدار مادهای که روی زمین ریخته یا به هر صورت دیگری هدر میشود، اطلاق میگردد.
فناوری بعدی ارائه شده تفنگهای فرهای کننده بدون هوا بودند.
در این نوع تفنگها از ایجاد فشار سیال هیدرولیک در پشت دهانه یک روزنه خروجی برای پاشش استفاده میشد. در واقع پوشش ژلی و رزین در تماس با هوای فشرده قرار نمیگیرند و توسط هوا ذرهای نمیگردند. بلکه یک پمپ با نسبت تراکم بالا که با هوای فشرده کار میکند پوشش ژلی یا رزین را با فشار بالا از داخل یک روزنه خروجی به بیرون میراند و مواد در حین عبور از دهانه خروجی ذرهای میگردد. این روش از کارایی بیشتری نسبت به نسل قبل برخوردار بود؛ اما عموماً برای بهدستآمدن الگوی پاشش مناسب به فشار بسیار بالا نیاز بود. قدم بعدی در فناوری پاشش AAC یا محدودکردن به کمک جریان هوا بود.
هوا با فشار کم در سر تفنگ پاشش اضافه شده و از عدم یکنواختی الگوی پاشش و پخش اضافی ذرات پاشش جلوگیری میکنند.
فناوری AAC مشابه فناوری بدون هوا است با این تفاوت که بهجای استفاده تنها از فشار سیال هیدرولیک برای بهدستآوردن الگوی پاشش مناسب هوای کمکی به جلوی تفنگ اضافه شده است. در فناوری محدودکردن به کمک جریان هوا باز هوا در بخش خروجی تفنگ برای حذف عدم یکنواختی در الگوی پاشش و ایجاد یک الگوی پاشش یکنواخت باکیفیت بالا در فشارهای پاشش بهمراتب پایینتر استفاده میشود. همچنین پخش اضافی ذرات پاشش در محیط بهمراتب کاهشیافته و آلودگی محیط کار به طور قابلملاحظهای کمتر خواهد بود.
پس از فناوری بدون هوا فرایندی غیر ذرهای کننده تحت عنوان فناوری اختلاط ضربهای سیال معرفی شد. در این روش از دهانه خروجی با چندین روزنه بسیار کوچک استفاده میشود که از آنها ستونهایی از این رزین خارج شده و با ضربه با یکدیگر تداخل پیدا کرده و یک الگوی پاشش نسبتاً مناسب را نتیجه میدهد. در این فناوری کمترین میزان آلودگی محیط کار به دلیل کمترین پخش اضافی ذرات پاشش در اطراف تفنگ پاشش قابل حصول است. درعینحال بهدستآوردن یک الگوی پاشش کاملاً یکنواخت بهسادگی میسر نمیباشد. آخرین پیشرفت حاصل شده در این زمینه اصلاح و تکمیل دهانه خروجی تفنگ پانش بهمنظور بهدستآوردن یک الگوی پاشش بهینه همزمان با کمترین بخش ذرات پاشش و در نتیجه حداقل آلودگی در محیط کار است.
مزایای این فرایند پیشرفته عبارتاند از
- حداقل شدن پخش اضافی ذرات پاشش در فضا
- کارایی انتقال بالا
- خارجکردن سریعتر و آسانتر هوا توسط غلتک
- انتشار بسیار کم استایرن در محیط نسبت به سیستمهای قبلی (کمتر از ۵۰ppm)
- قابل کاربرد برای پوشش ژلی
- امکان کنترل الگوی پاشش برای بهدستآوردن یکلایه یکنواخت پاششی
فشار پایینتر در دستگاه) عمر بیشتر قطعات مصرفی)
- صرفه اقتصادی
- این فناوری آخرین و کاملترین روش برای پاشش پوشش ژلی و رزین در بین فرایندهای پاشش برای تولید قطعات چند سازهای است.
نکات مهم در انتخاب دستگاه پاشش مناسب
پیش از انتخاب دستگاه مناسب برای پاشش پوشش زلی با لایهگذاری پاششی درنظرگرفتن نکات زیر الزامی است. تنها با پاسخگویی به سؤالات متعدد درباره مشخصات تولید، تصمیمگیری مناسب در انتخاب دستگاه میسر خواهد بود …
- مشخصات قطعه تولیدی قطعات موردنظر برای تولید کوچک یا بزرگ مسطح با انحنادار، ساده یا پیچیده هستند؟
- حجم تولید: چه تعدادی از هر قطعه باید به کمک دستگاه پاشش تولید شود؟
- تنوع رنگ و ظاهر چند نوع رنگ پوشش ژلی برای تولید قطعات بکار خواهد رفت؟
- نیازهای آینده آیا لازم است سیستم باشش برای تولیدات آینده با شرایط جدیدی سازگار شود؟ ه نیروی کار ماهر موجود چه تعداد نیروی کار ماهر بهعنوان اجراکننده سیستم در دسترس است؟
- برنامه تعمیرات و نگهداری چه برنامه مناسب تعمیرات و نگهداری برای حفظ دستگاه میسر است.
- عوامل ایمنی چه نوع ملاحظات ایمنی باید در نظر گرفته شوند.
دیدگاهتان را بنویسید