رنگ پلی اورتان چیست؟

رنگ پلی اورتان چیست ؟
علاقه مندان در این مقاله میتوانند با رنگ پلی اورتان بیشتر آشنا شده و از مزایا و کاربردهای آن در هنگام استفاده برای مصارف گوناگون آگاه شوند.
- ترکیب رنگ پلی اورتان
- ویژگیهای رنگهای پلی اورتان
- شرایط نگهداری رنگ پلی اورتان
- دسته بندی رنگ های پلی یورتان:
- چرا باید از رنگ پلی اورتان استفاده کنیم؟
ترکیب رنگهای پلی اورتان
رنگ پلی اورتان از ترکیب شیمیایی میان یک رزین پلیول (polyol resin) که اغلب به عنوان “part A” یا ماده ی پایه نیز شناخته می شود. همچنین از یک ماده ی مکمل با نام پلی ایزوسیانات (poly-isocyanate) که به عنوان “part B” یا ماده ی سخت کننده معروف هستند، بدست می آیند.
رنگ پلی یورتان (پلی اورتان نیز خوانده میشود) این رنگ محصول دو جزئی است.
و دارای مدت زمان خشک شدن بسیار کوتاه است. رنگهای پلی یورتان مقاومت بسیار بالایی در برابر انواع اشعه های نور خورشید و همچنین باران اسیدی دارند.
این رنگ به دلیل داشتن مقاومت بالا در برابر رطوبت و چسبندگی عالی بر روی انواع سطوح و پوشش ها به عنوان لایه نهایی برای پوشش سطوحی که در معرض مستقیم نور خورشید و شرایط سخت آب و هوائی قرار دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
رنگ های دو جزئی پلی اورتان ظاهر بسیار زیبا و چشم نوازی دارند .
ویژگی های رنگ پلی اورتان
- خشک شدن و سخت شدن سریع در درجه حرارت پایین.
- مقاومت سایشی و ضربه پذیری بالا.
- مقاومت بالا در برابر نور خورشید، آب و مواد شیمیایی.
- چسبندگی بسیار عالی بر روی سطوح فلزی.
- مقاومت در برابر اسید، باز، روغن های صنعتی و شیمیایی و املاح.
برای استفاده از برای استفاده ازرنگ های پلی اورتان ، سطوح مورد نظر بایستی عاری از هرگونه آلودگی نظیر املاح ،گرد و غبار و روغن باشد. همچنین هرگونه خوردگی را از سطح پاک نموده و آستر مناسبی را برروی آن اعمال نمائید.
شرایط نگهداری رنگ پلی اورتان
رنگ پلی اورتان قابل اشتعال بوده و باید در ظروف دربسته و پلمپ شده و دور از آتش، مواد محترقه، حرارت و جریان برق قوی قرارگیرد.
رنگ های پلی اورتان را دور از آب و رطوبت نگهداری نموده در صورت باز نمودن درب ظرف، رنگ را در حداقل زمان ممکن مصرف نمائید.
دسته بندی رنگ های پلی یورتان:
رنگ پلی یورتان مات
اين محصول برپايه رزين اکريليک و هاردنر ايزوسيانات و همچنین ادتیوهای بهبود دهنده سطح به منظور لايه ی نهايی طراحی گرديده است. مقاومت های مناسب شيميايی و مکانيکی در شرايط جوی و زير نور . از امتيازات اين رنگ محسوب میشود.
رنگ رویه پلی یورتان مات علاوه بر ثبات رنگ بالا، که موجب شده به یک رنگ نهایی ایدهآل به روی لایههای میانی اپوکسی تبدیل شود. به علت مات بودن ،پوشش بسیار مناسب و مقاومی برای سازه ها و سطوح ناهموار فراهم میدارد.
رنگ پلی یورتان نیمه مات
علاوه بر تمامی ویژگیهایی که رنگ پلی یورتان مات دارد، از ديگر خصايص اين رنگ میتوان به مقاومت بالای آن در برابر خراش و سایش اشاره کرد که این امر سبب استفاده گسترده این محصول در صنایع مختلف شده است.
رنگ پلی یورتان براق
رنگ رويه پلی يورتان براق علاوه بر مقاومت بالایی که در برابر نور خورشید (UV) و مواد شیمیایی و مکانیکی دارد. دارای ثبات رنگی و حفظ براقيت بوده که همين امتياز موجبات بهره گیری از آن بعنوان رنگ نهايی بروی لايه های ميانی اپوکسی را فراهم نموده است.
از ديگر خصايص اين رنگ می توان به مقاومت بالای این رنگ در برابر خراش و سایش اشاره کرد. که این امر سبب استفاده گسترده این محصول در صنایع مختلف شده است. این رنگ جزو متداول ترین نوع پلی یورتان در صنایع فلزی و مباحث صنعتی می باشد.
رنگ پلی یورتان نیمه براق
اين محصول برپايه رزين اکريليک و هاردنر ايزوسيانات وهمچنین ادتیوهای بهبود دهنده سطح به منظور لايه ی نهايی طراحی گرديده است. مقاومت های مناسب شيميايی و مکانيکی در شرايط جوی و زير نور خورشيد ( U.V) از امتيازات اين رنگ می باشد.
رنگ رويه پلی يورتان دارای ثبات رنگی و حفظ براقيت بوده که همين امتياز موجبات بهره گیری از آن بعنوان رنگ نهايی بروی لايه های ميانی اپوکسی را فراهم نموده است . از ديگر خصايص اين رنگ می توان به مقاومت بالای این رنگ در برابر خراش و سایش اشاره کردکه این امر سبب استفاده گسترده این محصول در صنایع مختلف شده است.
چرا باید از رنگ پلی اورتان استفاده کنیم؟
این رنگ ها معمولاً به صورت پوشش های پایانی و یا ثانویه روی برخی پرایمرها یا پوشش های آغازین سوار می شوند. تا یک ترکیب منسجم و بسیار پایداری را ایجاد کنند. با این اوصاف رنگ پلی اورتان از لحاظ ویژگی های عمومی به شرح ذیل می باشند:
- رنگ پلی اورتان پس از اعمال یک سطح بسیار براقی را ایجاد می کند که گذر زمان نمی تواند روی درخشندگی آن تأثیر بگذارد.
- در برابر سایش و کلیه ی فرآیندهایی که در اثر اصطکاک بالا ایجاد می شود، مقاوم هستند و به هیچ عنوان دچار پوسته شدن نمی شوند.
- در برابر اشعه ی ماوراء بنفش دوام بی نظیری دارند. و به نوعی می توانند ساختار خود را در نواحی پر تنش محیطی که ناشی از تغییرات آب و هوا می باشد، حفظ کنند.
- رنگ پلی اورتاندامنه ی وسیعی از تغییرات دمایی را می تواند تحمل کنند به این صورت که در نواحی و مراکز صنعتی این بازه در حدود ۳۰ درجه زیر صفر و تا ۱۱۰ درجه بالای صفر قابل نوسان است.
- از لحاظ تماس با مواد شیمیایی که دارای خاصیت خورندگی خفیف هستند. و به مرور باعث تخریب ساختار رنگ می شوند، کاملاً مقاوم هستند. و هیچ گونه واکنش با برخی مواد حلال ندارند.
- قابل پوشش دهی مجدد هستند. البته پس از آنکه سطح به طور کامل آماده سازی شد.
کاربردهای رنگ پلی اورتان
رنگ پلی اورتان کاربردهای بسیار گوناگونی برای پوشش دهی انواع سطوح دارند. و در طیف گسترده ای از مراکز و ارگان های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. این رنگ ها یک ترکیب بسیار باورنکردنی دارند که از جنبه های مختلف بکار گرفته می شوند. که ممکن است کاربردهای آن برای برخی نا آشنا باشد.
رنگ پلی اورتان یکی از ایده آل ترین پلیمرهای چند منظوره هستند. که نه تنها جهت پوشش دهی سطوح استفاده می شوند، بلکه در لوازم خانگی، پوشاک، ساخت و ساز، اتومبیل سازی، کفپوش، الکترونیک، تجهیزات پزشکی و صنایع چوب کاربرد دارند. در ذیل به صورت مفصل و جامع به این موضوع خواهیم پرداخت.
- پوشش دهی کف
- صنعت هوافضا
- تجهیزات مکانیکی مختلف در صنعت
- صنایع کشتی سازی
- خطوط لوله ای
- سقف های از جنس فلز
- پوشش دهی توربین های بادی
رنگ پلی اورتان چگونه ساخته می شود؟
رنگ پلی اورتان یک نوع پلیمر می باشد. این پلیمرها در یک زنجیره ی تکراری و طولانی از مولکول های کوچکی با نام مونومر ساخته می شوند.
دسته های متنوعی از رنگ پلی اورتان وجود دارد. که هر یک استفاده ی منحصر به فردی دارند و شامل مشتقات ذیل می باشد:
الاستومرها موادی هستند که به جهت کیفیت بالای الاستیکی خود همواره و در هر شرایطی فرم خود را حفظ می کنند. اغلب این قابلیت را دارند تا فشارهای بالا را بدون تغییر ساختار تحمل کنند. البته با توجه به خاصیت الاستیکی که دارند قدری تغییر شکل می دهند و مجددا به حالت اول باز می گردند.
- ترموپلاستیک ها
این مواد پلاستیکی اغلب سخت و سطح رویه ی صافی دارند و می توانند یک حالت غیر قابل نفوذ در برابر سیالات ایجاد کنند که عملاً مهر و موم کاملی را به وجود می آورند. این ماده در نواحی پر تنش و نقاطی که احتیاج به دوام و پایداری بسیار بالایی است بکار برده می شوند.
محدودیت های استفاده از رنگ
رنگ پلی اورتان یا PU یکسری محدودیت های جزئی در نحوه ی بکارگیری و بطور کلی ماهیت پوشش دهی خود دارد که به شرح ذیل است :
- نه تنها رنگ پلی اورتان بلکه ترکیباتی که دارای خواص ضد اشعه ی خورشید هم دارند. مانند برخی محلول های عایق رطوبتی در یک بازه ی زمانی چندین ساله ممکن است قدرت خود را در مقابل تابش مستقیم خورشید قدری از دست بدهد. در چنین مواردی کاملاً طبیعی بوده و به نوعی پس از مدت طولانی نیاز به پوشش دهی مجدد باشد. چرا که هیچ ماده ی شیمیایی این قابلیت را ندارد که به مدت نامحدود ساختار خود را حفظ کند بلکه در مواردی نیاز به ترمیم خواهند داشت.
- در زمان اعمال رنگ پلی اورتان حتماً استفاده از لباس مخصوص، دستکش و ماسک صورت را در دستور کار خود قرار دهید. زیرا در زمان اعمال رنگ یکسری بخارات شیمیایی از محلول ساطع می شود. که ممکن است برای پوست، ریه ها، و چشم مشکل آفرین باشد.
زمان خشک شدن رنگ پلی اورتان به عوامل متعددی بستگی دارد که مهمترین آن دمای محیط است.
عمدتاً وقتی که دمای فضای اطراف بیشتر از حد استاندارد است می توان یک کاهش نسبی را در زمان خشک شدن احساس کرد. بطوریکه پس از اعمال رنگ پروسه ی خشک شدن کامل زودتر اتفاق می افتد. اما برای بررسی این زمان و مقدار آن یک دمای پایه و معتدل محیط را که حدوداً برابر ۲۵ درجه ی سانتیگراد است را در نظر می گیریم.
میزان پوشش دهی رنگ پلی اورتان
میزان و قدرت پوشش دهی هر نوع ماده ی رنگی معرف کیفیت ساخت آن می باشد. بطوریکه هر چقدر مقدار این کمیت قابل اندازهگیری بیشتر باشد نیاز به خرید کمتری از رنگ پلی اورتان دارید.
این امتیاز ویژه سبب می شود. تا یک صرفه جویی اساسی در هزینه و همچنين بودجه در نظر گرفته شده برای پروژه به وجود آید.
دیدگاهتان را بنویسید