بتونه چیست و انواع بتونه هاکدام است؟

بتونه چیست و انواع آن کدام است؟
در این مقاله شما با مواد بتونه و نیز بتونه فایبرگلاس و برخی ازانواع بتونه های دیگر و کاربرد آنها آشنا میشوید.
در ادامه خواهید خواند:
- بتونه چیست؟
- بتونه فایبرگلاس
- مزیتهای استفاده از بتونه فایبرگلاس
- انواع بتونه های مورد مصرف در برخی ازصنایع
- نکته ایمنی و قابل توجه در مورد بتونه
- نحوه استفاده بتونه ها
بتونه چیست ؟
بتونه به موادی خمیری شکل گفته میشود که برای پر کردن خلل و فرجها، ترک خوردگی ها، زدگیها، آسیبهای سطوح مختلف، پوشاندن سرپیچها و میخ ها
و نیز برای پوشاندن ترک ها وآسیب های دیوار پیش از نقاشی ، و اصلاح انواع سطوح مثل سطح بدنه خودرو یا قطعات فایبرگلاس و قطعات پلاستیکی ، همچنین برای پوشاندن و پر کردن جای ترک ها، به منظور به دست آوردن سطحی صاف و یکنواخت به کار می رود..
بتونه دارای انواع مختلف است که بر حسب نوع کار و رنگی که بعد روی آن زده می شود، می توان آن را تهیه کرد.
به طور کلی در انتخاب و مصرف بتونه باید موارد زیر را در نظر گرفت :
- محلی که قرار است با بتونه پر شود.
- نوع سطحی که باید بتونه شود.
- نوع رنگی که قرار است کار را پوشش دهد.
باید دانست که بتونه کاری بعد از آخرین مرحله پرداخت و قبل از رنگ کاری صورت می گیرد.
بعد از این که سطح بتونه شده خشک شد، می توان سنباده زد و پرداخت کرد. تا برای مراحل رنگ کاری آماده شود.
بتونه فایبرگلاس
بتونه فایبرگلاس دارای فرمولاسیونی است که به آسانی با هاردنر ترکیب شده و به نرمی روی سطح پخش میگردد.
این بتونه ها به گونهای هستند که به راحتی به سطوح فلزی، استیل، چوبی، گالوانیزه، آلومینیمی، فایبرگلاس و … میچسبد.
چرا از بتونه فایبرگلاس استفاده کنیم؟
بتونه فایبرگلاس دارای قدرت چسبندگی بالا و انعطاف پذیری فوق العاده بوده و روی سطح کار به مرور زمان پوسته نشده و ترک نمیخورد.
فایبرگلاس کاران میتوانند به کمک این ماستیک سطوح گچی، فایبر گلاس، فلزی و چوبی و … را پوشش داده و ترمیم کنید.
مزیتهای استفاده از بتونه فایبرگلاس به شرح زیر میباشد:
- پوشش دهنده.
- قدرت چسبندگی بالا.
- ترمیم کننده.
- پر کننده درزها و شکافها.
- قدرت انعطاف پذیری بالا.
- عدم ترک خوردن و پوسته شدن.
انواع بتونه ها :
- بتونه چوب
- بتونه همرنگی
- بتونه روغنی
- بتونه آکلیریک
- بتونه مومی
- بتونه فوری
- بتونه سنگی
- بتونه سیلکس
- بتونه آهکی
- بتونه پلاستیک.
تشریح و کاربرد انواع بتونه:
بتونه چوب
بتونه چوب برای بتونه کاری سطوح چوبی کاربرد دارد از آنجایی که معمولا تراکم بافت چوب یکسان نیست و بافت چوب با چوب متفاوت است به همین خاطر است که غلظت و رقیق کرن بتونه را باید خودتان انتخاب کنید که در این خصوص برای چوب ها با منافذ درشت از بتونه غلیظ استفاده میشود و برای چوب با منافذ کوچک از نوع رقیق آن استفاده میشود.
اگر که از ترکیب مواد را درست انجام داده باشید در نهایت با خروجی خوبی رو به رو خواهید شد.
نحوه تولید این نوع از بتونه به این شکل است که خاک اره یا گرده چوب را باید با چسب چوب ترکیب کنید تنها نکته ای که وجود دارد این است که گرده چوب یا خاک آن باید از جنس سطح مورد نظری که میخواهید بر روی آن بتونه کاری را انجام دهید باشد.
بتونه همرنگ
در پایان کار نقاشی ساختمان اگر ترکی در دیوار یا سقف دیده شود کافیست در بتونه رنگ نهایی کار را بریزید و بتونه ای هم رنگ درست کرده و ترک را بپوشانید. و روی آن را رنگ آمیزی کنید. چون این بتونه از همان رنگ اصلی تهیه شده پس از خشک شدن رنگ به صورت لکی محو کار را خراب و ایراد دار نمی کند .
بتونه اکریلیک
نوع دیگر بتونه، بتونه های اکریلیک هستند که معمولا برای بتونه کار سطوح دیوارهای داخلی استفاده میشوند و از چسبندگی خیلی بالایی برخوردارند، استفاده از بتونه اکریلیک باعث میشود رنگ ساختمان دوام بسیار بیشتری داشته باشد، این نوع به صورت آماده در فروشگاه های لوازم نقاشی به فروش میرسد.
بتونه پلاستیک
از بتونه های پلاستیک برای دیوارها و سقف هایی که قرار است با استفاده از رنگ پلاستیکی رنگ آمیزی شوند استفاده میشود. ساخت آن بسیار ساده است و برای ساخت تنها کافی است که مقداری رنگ پلاستیکی را به پودر بتونه اضافه کنید تا ترکیبی خمیری شکل بدست بیاید.
توجه داشته باشید که میزان چسبندگی خمیر تهیه شده را خیلی کم درست نکنید، زیرا چسبندگی باید در اندازه ای باشد که درزها و فرورفتگی های روی دیوار را به خوبی بپوشاند. به همین دلیل اگر احساس کردید خمیر چسبندگی مناسبی ندارد به آن مقداری چسب چوب اضافه کنید.
بتونه روغنی
بتونه روغنی برای دیوار هایی که رنگ روغنی دارند استفاده می شود. روش ساخت بتونه روغنی به قرار زیر است:
مقداری روغن الف و پودر مل را مخلوط می کنیم و سپس به مخلوط حاصل شده رنگ روغنی اضافه می کنیم. نکته ای که بسیار حائز اهمیت در ساخت بتونه این است که باید از رنگ روغنی براق استفاده کنیم.
در غیر اینصورت بتونه حالت چروکی به خود میگیرد و کیفیت لازم را نخواهد داشت. البته اضافه کردن روغن الف به طور قطع الزامی نیست. چون بتونه روغنی حالت مایع دارد، در پوشاندن سوراخها ممکن است مشکلاتی پیش آید.
یکی از این مشکلات این است که بتونه به طرف پایین حرکت میکند؛ و خود بتونه، تکهتکه میشود. برای جلوگیری از تکهتکهشدن بتونه، در روی کار، مقدار بسیار کم، آب سرد به بتونه اضافه میکنیم تا هم بتونه سریعاً سفت و سخت شود و هم از فروریختن آن جلوگیری شود.
بتونه سنگی
بتونه ماشین اصطلاحی است که برای بتونه هایی که برای انواع ماشین اعم از انواع خودرو استفاده می شود، به کار می رود.
در حقیقت در حوزه تولیدی صنایع شیمیایی محصولی به نام بتونه ماشین وجود ندارد، بلکه بتونه هایی وجود دارند که برای ماشین استفاده می شوند (بتونه سنگی)؛ پس بهتر است برویم سر اصل مطلب و با این بتونه آشنا بشویم.
بتونه سنگی، مایعی با خاصیت پر کنندگی است که پایه آن رزین پلی استر غیر اشباع است. این محصول برای پرکردن خلل موجود بر روی انواع سطوح و صاف کردن سطوح علی الخصوص سطوح فلزی است. بتونه سنگی به عنوان اولین لایه بتونه در ماشین استفاده می شود.
بتونه سنگی ماشین از دو جزء پلی استر و خشک کن تشکیل یافته است پلی استر در قوطی فلزی و خشک کن در تیوپ پلاستیکی ارائه می شود که بعد از ترکیب و استفاده حدود ۲۰ دقیقه زمان لازم است که در دمای ۲۰ درجه سانتی گراد خشک شود.
از بتونه سنگی برای تعمیر سطح قطعات فایبرگلاس هم استفاده میشود، زیرا رزین پایه این نوع بتونه دقیقا همان رزین پلی استری است که برای تولید قطعات فایبرگلاس استفاده میشود.
چون رزین پایه بتونه سنگی و بتونه فایبرگلاس ، هر دو از رزین پلی استر غیر اشباع هستند به همین خاطر میتوان از هر دو این بتونه ها برای تعمیر عیوب سطحی قطعات فایبرگلاس استفاده کرد.
دقت کنید که بعد از ترکیب این دو جزء باید سریعا استفاده شود و اگر مدت زیادی به صورت مرکب باقی بماند خشک و بلا استفاده می شود.
نکات ایمنی و قابل توجه در مورد بتونه ها:
- بتونه ها قابل اشتعال هستند.
- – این محصول برای ریه خطرناک است از استشمام آن بپرهیزید.
- – می تواند موجب سوزش و تحریک چشم و پوست شود.
- – در صورت استشمام به صورت مداوم و طولانی می تواند به سیستم بویایی آسیب برساند.
- – در محل مناسب نگهداری شود.
- – از بسته بودن درب محصول اطمینان حاصل نمایید.
- – در صورت سوزش چشم به مراقبت پزشکی بپردازید.
- روش استفاده
- مطمئن شوید که سطح مورد نظر تمیز و خشک باشد.
- محصول هاردنر را به نسبت ترکیب 3 درصد از مقداربتونه مورد نیاز ترکیب نمایید و خوب هم بزنید.(برای بتونه سنگی و بتونه فایبرگلاس)
- سپس با استفاده از ابزار تمیز(لیسه فلزی یا پلاستیکی) روی سطح اعمال نمایید.
- به هیچ وجه مواد استفاده شده را به داخل قوطی برنگردانید.
- بعد از استفاده درب قوطی را ببندید و در محل خنک نگهداری کنید.
- نکته: بتونه فقط می تواند درزها و ترک های ریز و باریک را بپوشاند و از استفاده انواع بتونه ها مخصوصا بتونه سنگی و بتونه فایبرگلاس در ضخامتهای بیشتر از 2 میلیمتر پرهیز کنید.
دیدگاهتان را بنویسید